Często jak mam ochotę na zupę to przychodzi mi na myśl mleko kokosowe. To również przywołuje tajskie smaki, które są najbliżej mojego serca. dzisiaj kolorowo i z samymi warzywami. Pamiętajcie by kupować mleko kokosowe pełnotłuste czyli około 17% tłuszczu powinno zawierać oraz z jak największą ilością ekstraktu kokosowego. Pożądany wynik to 90%. Wówczas mleko kokosowe będzie idealnym akcentem w tajskiej zupie z warzywami.
Składniki:
2 duże czerwone papryki
1 pomidor pokrojony w łódeczki
1 mleko kokosowe 400 ml
woda 400 ml
1 saszetka pasty holy basil – do kupienia w sklepach z żywnością orientalną
2 liście limonki Kaffir
pęczek kolendry
2 papryczki chilli
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
1 cebula drobno pokrojona
Przygotowanie
Paprykę pokroić na drobne kawałki. W garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy i dodać pastę holy basil. Chwilę pomieszać. Następnie dodać imbir i cebulę. Chwile podsmażać. Dodać paprykę i dalej chwilę mieszać w garnku. Następnie dodać papryczkę chilli drobno posiekaną, mleko kokosowe oraz wodę i zagotować z listkami limonki Kaffir. Teraz dodać pomidory. Na koniec dodać sok z limonki, sos rybny i posiekany drobno pęczek kolendry.
Brak komentarzy