DESERY

TAJSKIE CIASTECZKA

18.10.2015
One More Thai_tajskie ciasteczka

Znudziły mi już tradycyjne tajskie desery takie jak banany w mleku kokosowym czy ryż kleisty z mango (przepisy czekają na publikację). Zaczynam zatem od prostych ciasteczek kokosowych, które są doskonałym przysmakiem dla dzieci uczulonych na gluten i mleko krowie.Tajskie ciasteczka to przysmak moich dzieci, który przywiozłam z południowych terenów Tajlandii. Deser jest szybki i smaczny i nie wymaga szerokich umiejętności jak w przypadku zrobienia bezy.

Składniki:

1 łyżeczka rozpuszczonego masła

6 dużych jajek

1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego

3/4 szklanki brązowego cukru

szczypta soli

paseczki kokosu lub skórka limonki do przybrania

Sposób przygotowania:

  1. Wysmarować masłem formę do pieczenia
  2. W dużej misce ubij jajka, dodaj mleko kokosowe cukier i sól
  3. Miskę umieść na garnku z gotującą się wodą i mieszaj przez około 15 minut aż masa zgęstnieje
  4. Masę przelej do formy i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
  5. Pokrój ciasto w kwadraty i udekoruj limonką i kokosem.
  6. Wsadź do lodówki, najlepiej smakuje schłodzone

Mamalyga_tajskie ciasteczka kokosowe bez glutenu

Mamalyga_tajskie ciasteczka kokosowe-6

Mamalyga_tajskie ciasteczka kokosowe-9

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Wiola 14.04.2020 at 13:20

    Jaka jest oryginalna nazwa tych ciasteczek w Tajlandii? Będę piec! 🙂

  • Sylwia 30.01.2018 at 10:25

    Witam, jakiej wielkości formy Pani użyła?

  • Eska 07.01.2018 at 15:41

    Wlasnie robie…. juz nie moge sie doczekc

  • Jola 21.01.2016 at 11:49

    mam pytanie co do ilosci mleka kokosowego w przepisie: 1 2/4 czyli 1,5? Chodzi o litry czy puszki (standardowej wielkosci)?

  • NAPISZ KOMENTARZ