Znudziły mi już tradycyjne tajskie desery takie jak banany w mleku kokosowym czy ryż kleisty z mango (przepisy czekają na publikację). Zaczynam zatem od prostych ciasteczek kokosowych, które są doskonałym przysmakiem dla dzieci uczulonych na gluten i mleko krowie.Tajskie ciasteczka to przysmak moich dzieci, który przywiozłam z południowych terenów Tajlandii. Deser jest szybki i smaczny i nie wymaga szerokich umiejętności jak w przypadku zrobienia bezy.
Składniki:
1 łyżeczka rozpuszczonego masła
6 dużych jajek
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
3/4 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
paseczki kokosu lub skórka limonki do przybrania
Sposób przygotowania:
- Wysmarować masłem formę do pieczenia
- W dużej misce ubij jajka, dodaj mleko kokosowe cukier i sól
- Miskę umieść na garnku z gotującą się wodą i mieszaj przez około 15 minut aż masa zgęstnieje
- Masę przelej do formy i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 25 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
- Pokrój ciasto w kwadraty i udekoruj limonką i kokosem.
- Wsadź do lodówki, najlepiej smakuje schłodzone
7 komentarzy
Jaka jest oryginalna nazwa tych ciasteczek w Tajlandii? Będę piec! 🙂
Witam, jakiej wielkości formy Pani użyła?
mała forma
Wlasnie robie…. juz nie moge sie doczekc
powodzenia
mam pytanie co do ilosci mleka kokosowego w przepisie: 1 2/4 czyli 1,5? Chodzi o litry czy puszki (standardowej wielkosci)?
szklanki, osioł ze mnie 🙂