Idąc za ciosem tajskiej kuchni nie odpuszczam. Dzisiaj warzywa po tajsku jednak ze względu na obecność sosu ostrygowego nie mogę jej polecić osobom na diecie wegańskiej. Można zrezygnować z tego sosu i dodać sam sos sojowy – wówczas i weganie mogą zajrzeć mi tu do talerza
Kuchnia tajska jest pełna warzyw i owoców. Można dowolnie je zestawiać podczas gotowania. Przypominam, że wszystkie warzywa powinny być obsmażone lub ugotowane na sposób al dente czyli na półtwardo.
Składniki:
1 marchewka pokrojona w julienkę (na zapałkę)
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
imbir wielkości kciuka drobno posiekany
5 pieczarek pokrojonych w plasterki
8 pomidorów koktajlowych przedzielonych na połówki
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w słupki
garść świeżego jarmużu – bez twardych elementów (odetnij sztywne łodygi)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka oleju do smażenia
garść drobno pokrojonego szczypiorku
Przygotowanie:
Rozgrzej olej w woku. Podsmaż czosnek, imbir i cebulę. Dodaj marchewkę i paprykę oraz jarmuż i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pieczarki i jeśli zajdzie taka potrzeba dolej odrobinę wody (jeśli warzywa zaczną zbytnio wysychać). Następnie dodaj sos sojowy, ostrygowy i pomidorki koktajlowe. Duś około 3 minuty. Na koniec posyp szczypiorkiem
6 komentarzy
Swietny przepis, ale czy mozna w Polsce gdzies dostac (moze online) sos ostrygowy o dobrym skladzie? Takim co nie ma glutaminianu, maki pszennej itp? Poki co nie moge znalezc:(
Ja kupuję oryginalny sos ostrygowy tajski i niestety tam jest glutaminian sodu jak we wszystkich prawie tajskich sosach. Niestety Azja jest glutaminianem sodu płynąca. Możesz użyć sosu grzybowego – to opcja dla wegan ale on tez podejrzewam będzie miał dziwny skład
A myślałam że tajska kuchnia będzie naturalna;)
A czego powinnam się spodziewać w składzie sosu ostrygowego, a czego raczej być nie powinno?
Czy mąka pszenna czy skrobie to zwyczajowy składnik?
Czy taki sos byłby dobry? http://www.masala.com.pl/p88,sos-ostrygowy-lee-kum-kee-510g.html
Przynajmniej nie ma glutaminianu i konserwantów (albo nie podali na stronie;) )
Dokładnie tego sosu używam i kupuję go w tym samym miejscu. Skład sosu ostrygowego to ostryga, soja, mąka, cukier
I ten konkretny sos ma jednak glutaminian?
Nie tylko w Chinach i tam jest najlepszy…firma Lee Kum Kee! Petarda! To firma gościa który ten sos wynalazł. Pozdr