Porcja: 4 osoby
Stopień ostrości: średnio ostre
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
1 czerwona papryka pokrojona w słupki
1 zielona papryczka chili
1 marchewka pokrojona w julienne
1 szklanka świeżej dyni pokrojonej w małą kostkę
2 kłącza selera naciowego pokrojonego na cienkie plasterki
garść orzechów nerkowca
kilka liści świeżej mięty
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 szlotka drobno posiekana
imbir wielkości kciuka pokrojony w drobną kostkę
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki sosu ostrygowego
szczypta cukru palmowego
1 łyżka pasty z tamaryndowca jasnej lub sok z 1 limonki
1 łyżka oleju do smażenia
Do podania:
liście świeżej mięty lub bazylia tajska oraz ugotowany ryż jaśminowy
Przygotowanie:
Na patelni lub w woku rozgrzej olej. Dodaj dynię. Podsmażaj. Im mniejsze będą kawałki tym szybciej się usmaży. Następnie dodaj czosnek, imbir, chili i szalotkę. Dalej podsmażaj aż warzywa zmiękną. Dodaj seler naciowy, marchewkę i paprykę. Dodaj sos rybny, sojowy i ostrygowy. Duś warzywa razem z sosami. Po kilku minutach dodaj orzechy nerkowca, miętę, sos tamaryndowy lub sok z limonki i cukier. Podawaj z ryżem.
4 komentarze
Wegetariański i sos rybny?!?
Hej, bardzo fajny przepis, wyszlo super! chcialam tylko zwrócić uwage, ze tytuł sugeruje, ze danie jest wegetarianskie, natomiast w przepisie widnieje sos rybny, takze nalezaloby zmienic skladnik lub tytuł 😉
Sos rybny w daniu wegetariańskim? Proponuję zmienić nazwę dania albo usunąć sos 🙂
Sos rybny i ostrygowy … Nie bardzo weganskie danie