Czas na pyszny deser tajski
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 15 minut + 3 godziny chłodzenia w lodówce
Porcje: 4
Składniki:
olej do wysmarowania formy
1 szklanka mąki ryżowej – 160 g
1/4 szklanki mąki z tapioki – 30 g
225 g cukru trzcinowego
kilka łyżek wiórków kokosowych
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Kwadratową formę wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj obie mąki z 2 szklankami wody (475 ml) w dużej misce. Przeżuć masę do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut ciągle mieszając. Przerzuć masę do przygotowanej formy, pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyciągnij masę, zrób kulki, obtocz w wiórkach kokosowych i wstaw z powrotem do lodówki. Przygotuj syrop. Wymieszaj cukier z 1/2 szklanki wody (120 ml) i gotuj około 5 minut na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Polej deser gorącym syropem. Na koniec skrop sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Brak komentarzy